Onze boerderij

ONZE BOERDERIJ

Op onze boerderij verzorgen wij dagelijks de koeien en jonge kalfjes. In de lente en zomerperiode grazen de koeien op het gras rondom de boerderij. ’s Nachts en in de wintermaanden liggen de koeien op zachte “bedden” in de stal en eten ze het voer wat we in het groeiseizoen van het land hebben gewonnen. Naast het produceren van melk willen we graag dat de melkkoeien ook zorgen voor een lekker stukje Hollands vlees. Dit wordt ook wel een dubbeldoel koe genoemd. Door de koeien na de periode waarin ze melk gaven extra ruimte op stro en een aangepast dieet te geven, zorgen we ervoor dat de kwaliteit van het vlees toeneemt. En dat is te proeven! 

Naast het verzorgen van de dieren op het melkveebedrijf besteden wij veel aandacht aan de werkzaamheden op het land. De meeste grond die wij in gebruik hebben, is voor de productie van voer voor de koeien. Dit is voornamelijk gras. Ook verbouwen wij hooi gewonnen van natuurland, mais en bieten voor een gevarieerd dieet voor de koe. Sinds dit jaar zijn we ook begonnen met de teelt van boekweit. Een gewas dat vroeger veel op de armere gronden in Nederland werd verbouwt, maar tegenwoordig haast niet meer te vinden is in West-Europa. Boekweit is een soort graan dat niet alleen zorgt voor een mooi eindproduct, maar ook tijdens de groeiperiode voordelen heeft. Het biedt namelijk veel voedsel voor insecten en bijen. Als wij (en u misschien ook binnenkort?) de percelen met boekweit bezoeken zie je daadwerkelijk een massa aan insecten en bijen terug. 

Meer vragen over de boerderij? Neem gerust contact op met Nick (06 4038 2246) of vraag ernaar in Het Ambacht Ruinerwold.